Individuele Medicatiebegeleiding
Wat is individuele medicatiebegeleiding?
Sommige geneesmiddelen moet je maar één keer per dag innemen, andere een half uur voor het ontbijt, nog andere om de twee dagen, … Het is soms moeilijk het overzicht te behouden. Toch is het juiste geneesmiddel op het juiste ogenblik erg belangrijk voor een goede werking van de medicatie.
Als je veel pillen moet nemen, en fouten wil vermijden, kan je apotheker je daarbij helpen. Individuele medicatiebegeleiding is dan zinvol. De apotheker verpakt de geneesmiddelen per innamemoment. Zo zit alle medicatie die je ‘s morgens moet nemen mooi samen verpakt. Hetzelfde gebeurt voor de geneesmiddelen die je ‘s middags, ‘s avonds of net voor het slapengaan moet innemen.

Je persoonlijk medicatieoverzicht
We helpen je om het overzicht over je medicatie te behouden, zodat je gezondheid optimaal blijft. Daarom maken we voor al onze patiënten een duidelijk medicatieoverzicht.
Dit is een handig geheugensteuntje voor thuis of bij opname in het ziekenhuis. Bovendien bevat het ook extra informatie zoals waarvoor het geneesmiddel precies dient. Het is ook een nuttig communicatiemiddel tussen de verschillende zorgverleners (huisarts, thuisverpleging, specialist…).
Waak er mee over dat het overzicht steeds actueel blijft en neem het mee bij elk doktersbezoek.
Individuele medicatievoorbereiding (IMV)
Bij individuele medicatievoorbereiding verpakken we jouw medicatie per innamemoment. Individuele medicatievoorbereiding is een veilige en eenvoudige manier om je medicatie in te nemen.
- Veilig, omdat onder toezicht van je apotheker en in overleg met je arts, je medicatie wordt beheerd en herverpakt.
- Eenvoudig, omdat je zakjes krijgt waarin al je medicatie in de juiste volgorde van inname klaar zit. Je ontvangt een medicatierolletje voor een week.

Wat kan je zelf doen?
- Ga zoveel mogelijk bij dezelfde apotheker, je huisapotheker. Zo kan die het overzicht houden van alle belangrijke aspecten van je geneesmiddelengebruik.
- Vertel je apotheker welke geneesmiddelen en producten je zonder voorschrift gebruikt. Zo kan ermee rekening gehouden worden bij het opstellen van je medicatieschema.
- Breng je apotheker op de hoogte van elke wijziging in de medicatie.